#LaFamTéSolució

MÉS DE 250 MILIONS DE PERSONES AL MÓN PATEIXEN FAM EXTREMA. ACTUA!

Ajuda'ns a demanar al govern que incrementi els fons destinats a l'acció humanitària, per salvar vides i ajudar milions de persones atrapades en els conflictes i la crisi climàtica!

Firma per demanar al govern que incrementi els fons destinats a l'ajuda humanitària

L'informe global sobre crisis alimentàries 2023 denuncia que 258 milions de persones a 58 països estan en situació de fam aguda.

 

En aquest moment, la greu crisi alimentària a la Banya d'Àfrica necessita una resposta immediata per evitar el pitjor:

 

  • La sequera, els conflictes i la guerra d'Ucraïna han disparat els preus dels aliments i de l'aigua a un màxim històric. I són les persones en situació de pobresa i més vulnerabilitat les que es veuen més afectades.
  • Més de 36 milions de persones a Etiòpia, Kènia, Somàlia i Sudan del Sud ja pateixen una situació de fam extrema.
  • 1 persona pot estar morint de fam en aquesta regió cada 28 segons.

 

Els governs no han fet prou per donar suport a les persones que enfronten les majors crisis humanitàries del món.

Espanya, Europa i la comunitat internacional han d'actuar amb urgència i contundència per respondre a aquesta crisi sense precedents. Els plans de resposta a aquestes crisis (a Etiòpia, Kènia, Somàlia i Sudan del Sud) ascendeixen a un total de 7.591 milions de dòlars. Fins a la data hi ha una bretxa de finançament per cobrir de 2.624 milions.

 

Espanya pot mostrar el camí i complir amb el seu compromís d'incrementar la seva contribució humanitària fins a assolir un 10% de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament, per finançar plans de resposta davant les emergències alimentàries i evitar que la desnutrició empitjori.

 

Per saber-ne més...

Hi ha més crisis humanitàries a escala global?

Les necessitats humanitàries han crescut de forma exponencial en els últims anys pels efectes cada vegada més freqüents i profunds de la crisi climàtica, els conflictes, la inflació dels preus d'aliments i del combustible. El 2023, el nombre de persones al món que necessiten ajuda per sobreviure batrà el rècord de 339 milions. El cost estimat per respondre a aquestes necessitats és de 51.500 milions de dòlars.

 

El recent informe global sobre crisis alimentàries 2023 denuncia que 258 milions de persones a 58 països estan en situació de fam aguda. Són 65 milions de persones més (un 34% més) que l'any passat i la meitat viuen a la Banya d'Àfrica.

 

Malgrat l'augment de necessitats humanitàries, el finançament humanitari internacional s' ha estancat.

Què li demanem al Govern?

L'ajuda humanitària o d'emergència espanyola ha registrat un increment en els últims anys, però continua estant molt lluny de les xifres de fa més d'una dècada i el seu pes respecte al total de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (3,5 % el 2021) continua sent inferior a les recomanacions internacionals (10%). La recent aprovació de la Llei de Cooperació converteix aquesta recomanació en un compromís ferm. Espanya ha d' adaptar el seu sistema als nous desafiaments i als estàndards i compromisos acordats a nivell internacional: una acció humanitària de més qualitat, que adopti mecanismes de finançament més flexibles i a l'alçada dels actuals reptes a escala internacional.

 

Demanem:

 

  • Una acció humanitària al nivell que s'espera del nostre país.
  • Una resposta que permeti prevenir que es declarin estats de fam o crisis humanitàries. Un ajut que aposti per les organitzacions locals i, especialment, les organitzacions de dones.
  • Un finançament flexible que permeti respondre a les necessitats immediates i treballar en les causes de les crisis i els conflictes.

Què està passant a l'Àfrica de l'Est?

La banya d'Àfrica és una de les regions del món més vulnerables davant l'emergència climàtica. Estem davant la pitjor sequera dels últims 40 anys; els animals estan morint de set i de fam; no hi ha pastures; els ramats han desaparegut o han quedat minvats, la gent ha esgotat les seves reserves econòmiques i físiques.

 

La pandèmia i els efectes de guerra a Ucraïna han estat un dur cop, ja que ha disparat els preus dels aliments i de l'aigua a un màxim històric. Una vegada més, són les persones més pobres i en situació de més vulnerabilitat les que es veuen més afectades.

 

Malgrat l'alarmant necessitat, la resposta humanitària lamentablement no té fons suficients. Fins ara només s'han proporcionat fons per cobrir al voltant del 65% dels 7.600 milions de dòlars de la crida de les Nacions Unides per a Etiòpia, Kènia, Somàlia i Sudàn del Sud, cosa que limita l'ajuda a milions de persones en risc.

 

El deute en aquesta regió s'ha triplicat en l'última dècada i els governs han de pagar-la enlloc de dedicar el seu pressupost a serveis públics i mesures de protecció social.

 

Els governs són igualment responsables, ja que alguns han retardat les seves respostes i, sovint, s'han negat a reconèixer la magnitud de la crisi a les seves portes.

 

L'impacte d'aquesta crisi és més sever per a les dones i les nenes ja que assumeixen més del 75% del treball de cures no remunerat del món, inclosa la provisió d'aliments. No obstant això, sovint mengen les últimes i compten amb menys quantitats disponibles.

Aquesta profunda crisi de fam que ja està costant moltes vides no farà més que empitjorar si no es prenen mesures urgents.

La fam és una decisió política que, per tant, es pot canviar.

La resposta que s'està donant és totalment insuficient i tardana.