DEMANA AL GOVERN QUE INCREMENTI ELS FONS DESTINATS A L'AJUDA HUMANITÀRIA

El comerç just en una tassa de cafè

El projecte 'cafè de gènere' d’Oxfam Intermón vol connectar un producte de comerç just amb el suport especial a les dones de les cooperatives amb qui treballem.

L’Agnès, conreadora de cafè i professora d’anglès a Uganda, és membre del comitè de gènere de la cooperativa de cafè ACPCU. Els beneficis obtinguts amb la seva producció repercuteixen en projectes de desenvolupament de la cooperativa mateixa o en la comunitat.

20358lpr-1

L'Agnés treballa a la cooperativa de cafè ACPCU, al projecte 'cafè de gènere' d'Oxfam Intermón.

L’Agnès Tumuramye començà a interessar-se pel cafè quan es va casar, perquè va rebre com a regal de noces una part de les terres del seu sogre on ja es conreava aquest producte. Aleshores es va adonar que les dones estaven discriminades respecte a la producció del cafè ja que només els homes el venien i n’obtenien els beneficis, mentre que les dones es dedicaven al conreu i recol·lecció.

 

Després d’una temporada, l’Agnès va decidir unir-se a la cooperativa de cafè ACPCU, de la qual n’és membre des de fa 12 anys. Entrar-hi li va suposar guanyar autonomia i millorar la relació amb la seva família:

 “Em sento genial perquè després de treballar, quan rebo els diners, els poso damunt de la taula de casa i amb el meu marit discutim què fer-ne”.

Des d’Oxfam Intermón treballem amb ACPCU en un projecte de gènere per empoderar les dones i impulsar-les cap a la producció de cafè. El projecte “Cafè de gènere”, en el qual treballa l’Agnès i 2.300 dones més, tracta de connectar un producte del comerç just amb el suport especial a les dones de les cooperatives amb les quals treballem, tant a Uganda como a Nicaragua. Segons ella, les dones de la zona han guanyat autonomia, ja que amb la producció de cafè de comerç just han potenciat la cooperació:

“Ara les dones compartim i debatem idees. Abans no teníem ocasió de reunir-nos, però gràcies al cafè, hem aconseguit aquesta relació de caràcter cooperatiu”.

Per a l’Agnès, mare de 5 fills i professora d’anglès, una de las conseqüències més importants de la producció del cafè és que els nens i les nenes poden anar a l’escola. Gràcies als beneficis obtinguts, la mainada s’escolaritza en internats on poden centrar-se només en aprendre, sense haver de fer les feines de la casa.   

ACPCU és una cooperativa de cafè ubicada a la zona de Ankole, al sud-oest d'Uganda. Conjuntament amb la cooperativa de Nicaragua Aldea Global, són les productores de la nostra gamma de cafè d’Oxfam Intermón (Tierra Mare). ACPCU és una cooperativa que aglutina 20 cooperatives de base. 

COMPRA A BOTIGUES
COMPRA ONLINE
Cerca la teva botiga més propera
Província

CONEIX L'AGNES